TOINE THYS - OVERSEAS Tamam Morning

 

Toine Thys behoort tot de crème de la crème van de Belgische en inmiddels ook de Europese jazzscene als sopraan-, tenorsaxofonist en basklarinettist en natuurlijk componist. Op deze cd bevindt hij zich weer in een heel ander gezelschap dan op zijn voorlaatste cd, hier speelt hij met ud, cello en piano, nogal afwijkend van vorige bezettingen. Toine is hier te horen op sopraan- en tenorsax, basklarinet en hij staat garant voor 8 van de 11 composities, Ihab Radwan uit Egypte, inmiddels woonachtig in Frankrijk, is zo’n beetje de alter ego van Toine in de groep, zij nemen de belangrijke beslissingen omtrent de muziek, hij speelt de ud en schreef 3 composities. Annemie Osborne ( Luxemburg, 1985) speelt cello, Ze Luis Nascimento afkomstig uit Brazilië, leeft nu in Frankrijk, bespeelt diverse percussie instrumenten en tenslotte Harmen Fraanje (Roosendaal, 1976) op piano. De muziek op dit nieuwe album van Thys heeft een oriëntaalse klankkleur hetgeen onmiddellijk is te horen in het openingsnummer “Memory of the trees” waarin er een fraaie synthese ontstaat tussen ud, cello en sopraansax en tenslotte de piano.

De volgende drie nummers “Istanbul Kidz part 1,2,3” vormen een suite waarin de sfeer in bepaalde delen van Istanbul wordt weergegeven, in deel 1 “Bosporus” het westen van de stad, in deel 2 de populaire cosmopolitische buurt “Tarlabasi” en als afsluiter is er het korte “Sufi”. De sfeer op het album is ingetogen en meestal rustig als een soort van kamermuziek maar er staan ook heftiger stukken op het album zoals “Seven Angels” waarin het tempo flink oploopt en er een waar duel ontstaat tussen sax en ud, opzwepende muziek ! Zo is dit album een aaneenschakeling van fraaie klanken waarbij opvalt dat Fraanje subtiel op de achtergrond blijft met zijn fijnzinnige spel. Opvallend is het samenvloeien van de twee snaarinstrumenten ud en cello als was het één instrument.

“Longa Nekriz” is het meest Arabisch getinte nummer op het album, het is een traditional gearrangeerd door Ihab Radwan, het doet sterk denken aan het werk van de beroemde Libanese ud speler Rabih Abouh Khalil. Een van de mooiste nummers is het sfeervolle en lieflijke “Tamam Morning”, onderdeel van de titel Tamam is Egyptisch en betekent “alles gaat goed” het betekent dus “een ochtend waar alles goed gaat”. Hier is het genieten geblazen van het intieme pianospel van Harmen, er wordt zachtjes mee geneuried met de melodie wat de uitstraling van het nummer nog verhoogt. Thys stond ooit op de drempel van een wetenschappelijke carriëre als geograaf aan de universiteit in Lissabon, maar gelukkig koos hij voor de muziek anders waren we verstoken geweest van dit prachtige album. Met dank aan het interview van Jean-Pierre Goffin met Toine Thys in Jazz’halo.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Igloo Records
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video